14 Kasım 2010 Pazar

Nice Bayramlara(Çok Bayramlar Görün)


Çocukluğumuzda her bayram namazından sonra önce evdeki büyüklerimizin , sonra da akraba ve komşularımızın elini öper "Bayramınız mübarek olsun" diyerek bayramlaşırdık. O büyüklerimiz de bize "Çok Bayramlar Gör" diye dilekte bulunurlardı.
Bayram heyecanı daha arefe günü başlardı.Arefe günü bir alay çocuk olurduk.Analarımızın diktiği keseleri boynumuza takar veya elimize alıp;"aminnn" diye bağıra bağıra tüm köyü dolaşırdıkBüyükler de bize pişi, ceviz, incir,kuru üzüm,iğde,çerez, leblebi şekeri ,bisküvi, lokum  gibi ikramlıklar sunarlardı.O zamanlar bu saydığım gıdalar çok değerli yiyeceklerdi.(Şimdi de değerli tabi)
Çocukların gözlem ve değerlendirmeleri çok kuvvetli ve doğrudur.Biz de bize sunulan çerezlerden o kişilerin zenginliği ve variyatı hakkında değerlendirmeler yapardık.
Örneğin size ceviz,incir,kuru üzüm,iğde,lokum, bisküvi sunan kişiler zengindir,variyatlıdır.Gerçekten bizim oralarda ceviz herkeste vardı.Şimdi daha da çok.Kocapınar Köyü Ege Bölgesinin en yüksek köyüdür.Rakımı 1200 m. dir.Bu nedenle köyüm  "ceviz diyarıdır" diyebilirim.Kar gibi bembeyaz lezzetli cevizler burada bulunur üretilir hala.
Şimdi o büyüklerimizden artık pek kimseler kalmadı. Aynı kutlama geleneğini artık bizler devam ettiriyoruz.
Çocukluktan çıkıp gençlik çağına , orta yaşlılık ve yaşlılık çağına erişenler " AHH NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR ?  derler.
evet bayramlar çocuklar için daha ilginç.Çünkü bayram ortamı onlar için ilk yaşantı ortamı da onun için.Bizler aynı ortamı defalarca yaşadığımız için bize atık ilginç gelmeyebilir.
Neyse ben Tüm Arı Sevdalılarının , Yarının geleceği ÇOCUKLARIMIZIN, Üzerlerinde Ata'mızın emaneti duran GENÇLERİMİZİN ve tüm insanlarımızın Kurban Bayramılarını buradan kutlarım.
Herkese İyi Bayramlar Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder